Chociaż nazwa jest nam dobrze znana, to jednak myśląc o pasternaku zdajemy sobie sprawę, że niestety nie wiemy jak on wygląda, kiedy jednak go zobaczymy okazuje się, że prawdopodobnie nieraz sięgnęliśmy po niego w sklepie myląc go z pietruszką. Nic w tym dziwnego, bo są do siebie niemal bliźniaczo podobne, różnicę można dostrzec w miejscu, z którego wyrasta nać, bo pasternak ma tam charakterystyczną ciemną obwódkę. W Polsce nie jest on obecnie zbyt popularny, jednak warto się do niego przekonać, bo posiada niezwykłe właściwości zdrowotne. Jakie?
• wpływa na funkcjonowanie naszego układu nerwowego
• reguluje ciśnienie krwi
• uodparnia nasz organizm na różnego rodzaju infekcje
• poprawia funkcjonowanie układu trawiennego
• chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
• poprawia koncentrację i pamięć
• wzmacnia włosy i paznokcie
• wpływa na stan naszej skóry
• wspomaga leczenie chorób skóry, jak bielactwo nabyte
Powyższe właściwości lecznicze nie byłyby możliwe, gdyby nie zawartość odpowiedniej ilości składników odżywczych i witamin. Są to między innymi:
• witamina C, E, PP, z grupy B oraz prowitamina A
W kuchni możemy go wykorzystać na wiele sposobów. Nadaje się zarówno do spożycia na surowo, jak i w wersji przetworzonej. Możemy więc dodać go do sałatki, zupy, w postaci puree (zastępując w ten sposób ziemniaki), jako dodatek do pasztetu, gulaszu czy placków. Ze względu na swój charakterystyczny słodki smak nadaje się również do wyrobów deserowych takich jak: ciasto, konfitury czy chipsy.
No Comments do "Zdrowotne działanie pasternaku"