Problem zakwaszenia organizmu zatacza coraz szersze kręgi. Nasz ‚szybki’ styl życia i duża ilość wysoko przetworzonego jedzenia wcale nam w tym nie pomagają, bo kiedy mówimy o zakwaszeniu organizmu mamy tu na myśli, ni mniej ni więcej, jak tylko zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Przyroda jak wiadomo lubi harmonię i równowagę we wszystkim co istnieje, a ponieważ my jesteśmy jej integralną częścią, dotyczy ona również naszego organizmu. Z czym więc mamy tutaj do czynienia i jak temu przeciwdziałać? Oto kilka najważniejszych faktów:
- Jak sama nazwa wskazuje, gdy mówimy o zakwaszeniu organizmu mamy na myśli sytuację, gdy w naszym organizmie odczyn kwasowy góruje znacznie nad odczynem zasadowym. I choć nasz organizm posiada swój mały system pozbywania się niewielkich nadmiarów kwasu, to jednak przy zbyt dużym jego stężeniu po prostu sobie nie radzi. Gdy więc brakuje dopływu z zewnątrz minerałów alkalicznych (zasadotwórczych) wówczas organizm ratuje się jak może i pobiera je z naszych narządów wewnętrznych, co z kolei upośledza je, a to niechybnie prowadzi do problemów zdrowotnych.
- Do podstawowych zagrożeń wynikających z występowania zbyt dużej ilości kwasów w naszym organizmie można zaliczyć:
- uczucie nieustannego zmęczenia
- problemy z koncentracją
- osteoporoza
- reumatyzm
- dna moczanowa
- udary krwotoczne
- zwyrodnienia stawów
- cukrzyca
- nadwaga
- nowotwory
- Aby skutecznie przeciwdziałać wystąpieniu tego zjawiska należy przede wszystkim zwrócić uwagę na swoją dietę. Aby utrzymać względną równowagę powinniśmy pamiętać zarówno o unikaniu pewnych produktów, jak:
- gotowe, wysoko przetworzone dania
- słodycze
- mięso i wędliny
- niezdrowe tłuszcze
- napoje gazowane
- kawa
- alkohol
- czarna herbata
jak i o włączeniu do menu na stałe elementów zasadotwórczych, jak:
- owoce
- warzywa
- kasze (w szczególności jaglana)
- duże ilości wody (może być również specjalna woda zjonizowana, do której uzyskania niezbędny jest jednak jonizator)
- migdały
Pobierz tabelę produktów zakwaszających i alkalizujących:
plik
No Comments do "Zakwaszenie organizmu"