Kiedyś patisony marynowano w niemal każdym gospodarstwie z ogródkiem, a ich smak był niezapomniany. Obecnie, zapewne przez ograniczoną ilość ogródków, stały się egzotyką. Warto jednak do nich wrócić nie tylko dla walorów smakowych, ale również leczniczych. Patisony bowiem zapobiegają wielu schorzeniom i chorobom, a do tego dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników.
– słabej odporności organizmu
– powstawaniu nowotworów
– chorobom serca
– stanom zapalnym
– cukrzycy typu 2
– chorobom oczu
– zbyt wysokiemu ciśnieniu krwi
Patisony w kuchni mają naprawdę wiele zastosowań, od zup, sałatek, aż po marynaty. Jeśli więc chcielibyśmy cieszyć się patisonami przez cały rok, wystarczy zamknąć je w słoiczku według poniższego przepisu.
Składniki (na kg patisonów): kilogram patisonów, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, kilka ziaren kolorowego pieprzu, pół łyżeczki soli, łyżka ksylitolu, mała papryka czerwona, korzeń chrzanu, mała marchewka, łodyga kopru, pół szklanki wody, 2 szklanki białego octu winnego.
Przygotowanie: Na początek przygotowujemy zalewę – do garnka z wodą wrzucamy ziela, pieprz, liść laurowy, sól i ksylitol i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dolewamy octu i odstawiamy zalewę do przestygnięcia. W tym czasie patisony sparzamy wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą, osuszamy, kroimy w paski (chyba, że mamy patisony w wersji miniaturowej) i wkładamy do wyparzonych słoików. Następnie do każdego słoika dokładamy po kawałku papryki, kopru, marchewki, chrzanu i zalewamy marynatą. Mocno zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.
No Comments do "Właściwości patisonu"