Zapewne nikt nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez radosnej atmosfery i pysznych przekąsek na stole. A gdyby tak jeszcze można je było bezkarnie podjadać nie martwiąc się zanadto o figurę? Jest to na pewno możliwe, o ile wcześniej zadbamy o odpowiednio skomponowane menu. Oto kilka propozycji na nietuzinkowe i bajecznie smaczne przekąski.
Wielkanocne muffinki
Składniki: 4 jajka, pół cebuli, ząbek czosnku, 10g sera z niebieską pleśnią, 100g szpinaku, 60g mozzarelli, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa.
Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy tak, żeby się nie przypaliła, a następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy szpinak i dusimy do zwiędnięcia liści, dalej dorzucamy pokruszonego sera pleśniowego i przyprawiamy do smaku. Gdy szpinak ostygnie łączymy go z roztrzepanym jajkiem i dorzucamy rozdrobnioną mozzarellę, a następnie przekładamy masę do papilotek na muffinki. Pieczemy je w 180 stopniach przez 20 minut.
Koreczki z indyka
Składniki: winogrona, 300g pieczonej piersi z indyka, pomidor, oliwki, 1/4 papryki, rzodkiewki, ogórek świeży, 150g sera z niebieską pleśnią.
Przygotowanie: Pierś z indyka, paprykę i ogórka kroimy w kostkę, pomidora w łódeczki, rzodkiewki na połówki. W każdym winogronie robimy nacięcie i umieszczamy w nim ser pleśniowy, następnie nabijamy go na wykałaczkę i dołączamy resztę składników w dowolnej kolejności. Aby koreczki dobrze stały, warto na spodzie umieścić np. ogórka.
Wielkanocne roladki
Składniki: szynka parmeńska (1 plasterek na 1 roladkę), jajka (pół jajka na 1 roladkę), świeża rukola, oliwa, pieprz.
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Plasterki szynki lekko obsmarowujemy z jednej strony oliwą i nakładamy na nie po połówce jajka i sporą ilość świeżej rukoli, a następnie zawijamy szynkę w roladkę i oprószamy pieprzem.
Wiosenny kubek
Składniki: 100g pęczaku, cebula czerwona, awokado, 2 pomidory, 50g oliwek, szczypiorek z cebuli dymki, kilka listków pietruszki, 3 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz, 300ml wrzątku.
Sos: 2 łyżeczki soku z cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, sól, pieprz.
Przygotowanie: Pęczak zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 35 minut. Cebulę, szczypiorek, oliwki i pietruszkę kroimy drobno, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Składniki na sos łączymy ze sobą. Sparzone pomidory obieramy ze skóry i usuwamy gniazda, a następnie kroimy w drobną kostkę. Do ostygniętej kaszy dodajemy pokrojone w drobną kostkę awokado, schłodzoną mieszankę cebulową i sos. Dokładnie mieszamy i przekładamy do niskich szklaneczek najpierw cieńszą warstwę pomidorów, a na nią do końca wysokości szklanki kaszę. Odwracamy szklankę do góry nogami, tak by po zdjęciu szklanki utworzył nam się walec z pomidorową warstwą na górze. Skropić słupki oliwą i oprószyć pieprzem. Podawać z grzankami.
No Comments do "Pomysły na wielkanocne przekąski"