Choć mazurek to w zasadzie podstawa na Wielkanocnym stole, to jednak coraz częściej sięgamy po te ze sklepu. Warto jednak choć raz podejść do sprawy tradycyjnie i przygotować go samemu, co z pewnością docenią nie tylko goście, ale również nasze ‚boczki’. W końcu, gdy sami gotujemy wiemy przynajmniej co wkładamy do garnka! Poniżej więc znajdziecie kilka nietuzinkowych i prostych pomysłów na mazurek w domowym wykonaniu.
Lekki mazurek migdałowy
Składniki: 250g mąki pełnoziarnistej, 450g ksylitolu, 450g migdałów bez skórki i trochę płatków migdałowych do dekoracji, 2 białka, 3 krople olejku migdałowego.
Przygotowanie: 2/3 migdałów mielimy i ucieramy z połową ksylitolu, dodajemy białka, mąkę i olejek, mieszamy dokładnie łyżką. Resztę migdałów siekamy i łączymy dokładnie z masą. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, aż ciasto przybierze jasnobrązowy kolor. Po upieczeniu posypujemy płatkami migdałowymi.
Mazurek owsiany
Składniki: 250g płatków owsianych, 200g ksylitolu, 50g mąki pełnoziarnistej, 4 jajka + 2 białka, 50ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki pestek słonecznika.
Przygotowanie: Płatki owsiane przyrumieniamy na suchej patelni, a następnie dodajemy 50g ksylitolu. Smażymy aż do rozpuszczenia ksylitolu ciągle mieszając. W misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, dorzucamy płatki owsiane i pestki słonecznika. Mieszamy dokładnie. W drugiej miseczce roztrzepujemy 4 jajka i łączymy je z mlekiem, a następnie przelewamy je do miski z sypką mieszanką. Ponownie dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy masę dociskając ją lekko do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Studzimy ciasto, a w tym czasie przygotowujemy polewę. 150G ksylitolu rozpuszczamy w 50ml gorącej wody. Białka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy zrobiony wcześniej syrop, miksujemy na gładką masę. Na ostudzone ciasto równomiernie rozprowadzamy polewę i dekorujemy według uznania.
Mazurek cytrynowy
Składniki:
Na ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej, łyżeczka ksylitolu, 225g zimnego masła, łyżeczka soli, 4 łyżki zimnej wody.
Na nadzienie: 3 cytryny, 75g masła, 75g cukru pudru z ksylitolu, 3 jajka.
Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy ksylitol i sól, a na koniec pokrojone w kostkę masło i zagniatamy widelcem (lub malakserem). Następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do folii i trzymamy w lodówce około godziny. Po tym czasie odrywamy tyle ciasta, by starczyło nam na zrobienie 2cm boków mazurka, a resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Doklejamy 2 centymetrowe paski boków i wstawiamy formę jeszcze na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
Gdy ciasto się piecze ścieramy skórkę z trzech cytryn, a następnie wyciskamy z nich sok. W garnku doprowadzamy do wrzenia niewielką ilość wody, a następnie zmniejszamy ogień na minimalny i na garnek stawiamy drugi mniejszy, lub żaroodporną miskę do której wkładamy wszystkie składniki potrzebne do nadzienia, czyli sok z cytryn, startą skórkę, cukier puder i jajka. Mieszamy cały czas aż masa zgęstnieje. Uważajmy, aby nie doprowadzić masy do wrzenia, bo wówczas jajka się zetną. Gdy już jest gotowa, masę studzimy i wykładamy na upieczone ciasto do mazurka. Dekorujemy według uznania.
No Comments do "Mazurek w kilku odsłonach"