Jeśli w czasie świąt myślimy często o konsekwencjach suto zastawionego stołu, warto więc zadbać o to, aby większą jego część zajęły sałatki. Dzięki temu unikniemy zbyt wielu dodatkowych kilogramów, za to z pewnością zadbamy o odpowiedni poziom witamin w organizmie. To zaś przełoży się na nasze świąteczne i poświąteczne samopoczucie.
Sałatka sardynkowa
Składniki: 200g sardynek, 2 jajka, czarne oliwki, 100g rukoli, ogórek świeży, łyżeczka białego octu winnego, łyżeczka oliwy, łyżka musztardy z gorczycą.
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w łódeczki i zostawiamy do ostygnięcia. Musztardę, ocet i oliwę wymieszać dokładnie i połączyć z rukolą. Przełożyć ją na talerze, na to nałożyć odsączone z zalewy sardynki, a na górę łódeczkę jajka.
Sałatka z ciecierzycy
Składniki: puszka ciecierzycy, 12 pomidorków koktajlowych, 12 rzodkiewek, ogórek świeży, 3 łyżki orzeszków piniowych, garść listków mięty, 2 łyżki tahini, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Przygotowanie: W małej miseczce dokładnie łączymy ze sobą oliwę, tahini, sok z cytryny, posiekaną miętę i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy odsączoną ciecierzycę. Pomidory i rzodkiewki kroimy w ćwiartki, ogórka w kostkę. Orzeszki prażymy na patelni i łączymy wszystkie składniki w jednej misce.
Świeża sałatka z kiełkami
Składniki: pół miski rożnych sałat (według uznania), pół świeżego ogórka, pęczek rzodkiewek, szklanka rzeżuchy, zielona część cebulki dymki, 250g białego włoskiego sera.
Sos: ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, łyżeczka musztardy, łyżka octu, sól, pieprz.
Przygotowanie: Sałaty drzemy na małe kawałki, rzodkiewkę kroimy w plasterki, ogórki w półplasterki, dymkę drobno i łączymy w dużej misce razem z rzeżuchą. Następnie łączymy ze sobą składniki na sos z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku. Polewamy mieszankę warzyw z w misce, a po wierzchu posypujemy pokruszonym białym serem.
Sałatka z groszkiem
Składniki: 400g cukinii, 200g groszku, 400g fasolki szparagowej zielonej, filiżanka ugotowanego ryżu, 100g orzechów włoskich, zioła według uznania, 5 łyżek oliwy, bazylia i sól.
Przygotowanie: Fasolkę i groszek gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Fasolkę kroimy na małe kawałki, cukinię obieramy ze skórki i kroimy w nieduże paseczki, orzechy grubo siekamy. Oliwę mieszamy z wybranymi ziołami i przyprawiamy do smaku, polewamy nią warzywa i dorzucamy ryż i orzechy. Ostawiamy aby sałatka się przegryzła i posypujemy po wierzchu świeżyli listkami bazylii.
No Comments do "Kolorowe sałatki na Wielkanoc"