Nie tylko większość dzieci nie lubi brukselki, również my dorośli mamy z nią czasem problem. Jej niezbyt przyjemny zapach wydzielany podczas gotowania również nam nie pomaga, a przecież pod względem wartości odżywczych to prawdziwa perełka. Jak się jednak okazuje diabeł tkwi w przepisie, bo istnieją takie, dzięki którym będziemy ją przyrządzać i jeść z przyjemnością.
Brukselka na chrupiąco
Składniki: 1kg brukselek, 2 łyżeczki pasty miso, łyżka oleju z pestek winogron, łyżeczka sosu sojowego, półtorej łyżeczki miodu, 2 łyżki majonezu z oleju z awokado, łyżka octu ryżowego, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie: Brukselki kroimy na połówki i lekko wydrążamy, usuwając wewnętrzne liście, następnie obtaczamy je w oleju doprawionym solą i pieprzem i pieczemy na papierze do uzyskania chrupkości w 200 stopniach (około 25 minut).
W międzyczasie łączymy ze sobą ocet, miód, miso, majonez i sos sojowy, aby powstał gładki sos.
Brukselki podajemy na ciepło z sosem.
Jajecznica z brukselkami
Składniki: 2 duże jaja, 2 filiżanki pokrojonych w plasterki brukselek, 2 łyżki oleju z awokado, pół szklanki ugotowanegowcześniej brązowego ryżu, pół łyżeczki sosu chilli, sól, pieprz
Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy brukselkę około 4 minut. Następnie dorzucamy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy aż ryż będzie ciepły, a następnie dodajemy sos chilli. Na drugiej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i wbijamy obok siebie dwa jaja i smażymy około 4 minut, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lepkiej konsystencji. Jajko podajemy na brukselce z ryżem.
Sałatka z brukselką
Składniki: 75 dag brukselek, 2 łyżki orzeszków piniowych, 1/4 szklanki startego na grubych oczkach parmezanu, półtorej łyżki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki czerwonego octu winnego, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie: Brukselki kroimy na pół, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Orzechy prażymy chwilę na patelni i ostawiamy do ostygnięcia. Rozgrzewamy oliwę na patelni nieprzywierającej i podsmażamy brukselkę około 6 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zdejmujemy je z ognia, dodajemy ocet i dokładnie łączymy ze sobą. Przerzucamy do miski, dodajemy wiórki parmezanu i orzeszki.
No Comments do "Kilka przepisów na brukselkę, które pomogą wam ją pokochać"