• Opening Hours

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Contact

    Let's Keep In Touch!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    LEAVE A COMMENT

    Sending your message. Please wait...

    Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

    There was a problem sending your message. Please try again.

    Please complete all the fields in the form before sending.

Przepisy z orzechami włoskimi

Przepisy z orzechami włoskimi

By Joanna Zapolska | In Diet recipes | on October 14, 2018

Jesień już się zaczęła, warto więc rozpocząć coroczne zapasy. Oczywiście nie może wśród nich zabraknąć orzechów włoskich. Najbardziej wartościowe wprawdzie są w postaci surowej, jednak jeśli zapragniecie odmiany, poniżej znajdziecie kilka oryginalnych pomysłów.

 

Makarony z sosem orzechowym

 

Składniki:  200g orzechów włoskich bez łupiny, 400g makaronu (penne, kokardki lub świderki), szklanka bulionu warzywnego, ząbek czosnku, pół szklanki oliwy z oliwek, 100g miękkiej części chleba, sok z połowy cytryny, sól, pieprz.

 

Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie chleb moczymy w bulionie, a następnie melaksujemy go razem z orzechami i obranym czosnkiem. Do masy dodajemy oliwę oraz sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron przekładamy na talerze i polewamy sosem.

 

Polędwiczki z orzechami

 

Składniki: 150g orzechów włoskich bez łupiny, 2 polędwiczki wieprzowe, 2 jajka, 2 jabłka, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki masła, 2 łyżki miodu, 2 łyżki śmietany, łyżeczka ksylitolu, 2 szczypty pieprzu, 2 gałązki rozmarynu, sól.

 

Przygotowanie: Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie obsmażamy je na 2 łyżkach masła z obu stron i układamy w naczyniu do zapiekania. Smarujemy je po wierzchu miodem. Posiekane orzechy, jajka, bułkę tartą, śmietanę i posiekany rozmaryn mieszamy dokładnie, a następnie oprószamy pieprzem. Tak przygotowaną masą obkładamy z obu stron polędwiczki, a następnie zapiekamy je przez 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie rozpuszczamy na patelni 2 łyżki masła, rozpuszczamy w nim ksylitol i dodajemy jabłka pokrojone w plasterki. Obsmażamy i przekładamy na talerze, a na jabłkach układamy upieczone polędwiczki.

 

Ciasto bananowo-orzechowe

 

Składniki: pół szklanki posiekanych orzechów włoskich, 3 banany, 2 jajka, półtorej szklanki żytniej mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki ksylitolu, 4 łyżki oleju kokosowego.

 

Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki. W drugiej misce łączymy mokre składniki, a następnie do suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy i przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut, a następnie przykrywamy wierzch keksówki folią aluminiową i pieczemy jeszcze 15 minut.

 

Pasta serowo-orzechowa 

Składniki: 100g białego sera, 150g sera rokpol, 50g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 5 suszonych pomidorów, pół pęczka koperku, sól, pieprz.

 

Przygotowanie: Oba sery oraz śmietanę dokładnie ucieramy na gładką masę. Koperek i pomidory drobniutko siekamy i dodajemy razem z orzechami do masy serowej. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy na kanapkach.

No Comments to "Przepisy z orzechami włoskimi"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO