Klementynki to chyba najbardziej popularna odmiana mandarynek w naszym kraju. Z pewnością nie bez znaczenia jest tutaj niezwykła łatwość ich obierania, bo klementynki, to właśnie te, które można obrać praktycznie w dwóch ruchach. Do tego są one znacznie ciemniejsze niż zwykłe mandarynki i w zasadzie bezpestkowe, a wszystkie te plusy z pewnością wynikają z faktu, że klementynki są krzyżówką mandarynki z pomarańczą. Dlaczego warto po nie sięgać?
– prawidłowej pracy układu nerwowego
– prawidłowego ukrwienia mózgu
– zmniejszenia ryzyka choroby Alzheimera
– ochrony przed zbyt wczesnym starzeniem
– usprawnienia pamięci i koncentracji
– lepszego snu
– polepszenia nastroju
– prawidłowego rozwoju płodu
– utrzymania prawidłowego poziomu obu cholesterolów
– wspomagania pracy serca
– utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi
– ochrony przed udarem mózgu, cukrzycy oraz otyłości
– lepszej krzepliwości krwi
– lepszego nawilżenia skóry
– piękniejszych włosów
Ciasto klementynkowe
Składniki: 5 klementynek, 7 jajek, 300g zmielonych migdałów, 260g ksylitolu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie: Klementynki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Następnie odlewamy wodę, studzimy owoce, usuwamy ogonki i kroimy na ćwiartki, a potem miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę składników i krótko miksujemy. Formę do ciasta (ok. 24cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, a następnie pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę, do ‚suchego’ noża. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.
No Comments do "Dlaczego warto jeść klementynki?"