• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Dietetyczne wypieki ze świątecznymi przyprawami

Dietetyczne wypieki ze świątecznymi przyprawami

Przez Joanna Zapolska | w Przepisy dietetyczne | on grudzień 22, 2017

Nadejście Bożego Narodzenia dla wielu z nas oznacza niemałe wyrzuty sumienia. Przeogromna ilość cukru i tłuszczu jaką wówczas zjadamy nie nastraja zbyt dietetycznie, istnieją jednak przepisy, które sprawią, że przybędą nam znacznie mniejsze ‘boczki’, a smak tych słodkości okraszony przyprawami typowo świątecznymi pozostanie z nami na bardzo długo.

Ciasteczka anyżowe

 Składniki: 4 jajka, 30dag mąki, 30dag ksylitolu, 2 łyżeczki mielonego anyżu

Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania białej piany, następnie stopniowo dorzucamy mąkę wymieszaną z anyżem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe krążki ciasta w niewielkich odstępach. Zostawiamy je na noc w przewiewnym miejscu, a rano wkładamy do pieca i pieczemy w 160 stopniach około 15 minut. Gdy spodnia warstwa zacznie się przyrumieniać ciastka są gotowe. Dodatkowo na każdym powinna podczas pieczenia pojawić się biała ‘czapeczka’.

Cynamonek

 Składniki: 220g mąki, 250ml jogurtu greckiego, 100g ksylitolu, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 2 jajka, 150ml oleju słonecznikowego, łyżka cynamonu, 50ml płynnego miodu, 75g zmielonych migdałów.

Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy miód, olej i jogurt i wymieszać. Następnie połączyć ze sobą suche składniki i mieszając dodawać je do mokrej masy. Gdy się połaczą przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 175 stopniach około 35 minut do suchego patyczka. Oprószyć zmielonym na puder ksylitolem lub ozdobić wedle własnego pomysłu.

Świąteczny jabłecznik

 Składniki: 6 jabłek, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, niepełna szklanka ksylitolu, 300g miękkiego masła, 3 jajka, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół szklanki soku z pomarańczy, łyżka ekstraktu waniliowego, 3 zmiażdżone ziarna ziela angielskiego, szczypta soli.

Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy na połówki. Miksujemy masło na gładko, a następnie dodajemy cukier, gdy już się dobrze połączą dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając. Następnie dosypujemy 1/3 połączonych ze sobą suchych składników cały czas miksując i dolewamy 1/3 soku z pomarańczy, dalej kolejną porcję suchych składników i kolejną porcję soku. Na koniec ostatnią porcję suchych składników i soku i dokładnie miksujemy.

Przekładamy masę do tortownicy (średnica około 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i Wciskamy lekko w masę połówki jabłek, ponacinanych lekko nożem i pieczemy w 160 stopniach około godziny czasu, do suchego patyczka. Studzimy nie wyjmując z formy.

No Comments do "Dietetyczne wypieki ze świątecznymi przyprawami"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO