Cukinia inaczej nazywana też kabaczkiem to prawdziwy rarytas wśród warzyw, być może właśnie dlatego tak chętnie go uprawiamy w swoich ogródkach. Co ważne: im młodsza tym lepsza, dlatego nie warto zwlekać zbyt długo z jej zrywaniem, najlepiej żeby miała ok 15-20 cm wtedy będziemy mogli ją zjeść nawet ze skórką. Znaleźć u nas można dwie odmiany: zieloną i żółtą, choć zdarza się również prążkowana – wszystkie równie pyszne i zdrowe. A poniżej przedstawiamy kilka ważnych informacji dotyczących tego niezwykłego warzywa, które każdy powinien znać:
– Z witamin znajdziemy w cukinii: A, B1, C, K, PP, beta karoten, a oprócz tego: żelazo, magnez i potas.
– Cukinia znakomicie odkwasza organizm i dobrze wpływa na procesy trawienne.
– Jest warzywem polecanym już 6 miesięcznym maluchom.
– Znakomita przy diecie odchudzającej, gdyż jej kaloryczność na 100g to zaledwie 16 kcal.
– Cukinię można śmiało jeść na surowo, jeśli jest młoda wystarczy pokroić ją w paseczki i może nam zastąpić niejedną niezdrową przekąskę, a jest przy tym naprawdę smaczna. Jeśli posiadamy większą cukinię o twardszej skórce, wystarczy ją obrać i pokroić podobnie do młodej.
– Również kwiaty cukinii są jadalne i bardzo pyszne. Warto więc kupować na straganie całość (jeśli to możliwe). Poniżej przepis na danie z kwiatem cukinii.
– Jest nazywana warzywem uniwersalnym bo można z niej zrobić dosłownie wszystko: placki, zapiekankę, makaron, dania jednogarnkowe, marynaty i ciasta.
No Comments do "Cukinia- warzywo uniwersalne"