Jagody maqui nadal stanowią dla nas egzotyczną ciekawostkę, choć w Chille są znane i wykorzystywane od setek lat. Są to ciemne, drobne owoce, które rosną na niewysokich, wiecznie zielonych drzewach. Mają słodki, choć lekko cierpki smak i posiadają wiele cennych właściwości, które warto poznać.
- Jagody maqui w celach leczniczych są wykorzystywane niemal w całości. Nadają się do tego zarówno same owoce, łodygi, jak również liście. Pozyskiwane są z ich naturalnego środowiska, czyli dzikich chilijskich lasów i dlatego w naszym kraju możemy je spotkać jedynie w postaci suszonej oraz jako dodatek do suplementów diety.
- Te drobne i niepozorne owoce to prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy, a w szczególności antocyjanów.
- Do jednych z najważniejszych właściwości zdrowotnych tych owoców należą:
– ochrona przed stresem oksydacyjnym
– ochrona przed wystąpieniem chorób serca
– przeciwdziałanie wystąpienia cukrzycy
– łagodzenie uszkodzeń dróg oddechowych u osób palących papierosy
– działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
– działanie przeciwstarzeniowe
– dbanie o dobry wzrok
– zwiększanie mineralizacji kości
– działanie antybakteryjne
– ochrona przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym
– pozytywny wpływ na objętość włosów
– wzmacnianie naturalnej odporności
– szybsze gojenie ran (napar z liści)
- Jagody maqui nadają się zarówno na przetwory, ale również jako dodatek do koktajli, deserów, budyniów i ciast. Indianie Patagonii spożywali je często w postaci napoju wyskokowego własnej produkcji zwanego ‚tecu’. U nas ze względu na słabą jeszcze dostępność jagód maqui warto kupować je w postaci suszonej i dodawać ją do śniadaniowej owsianki.
No Comments do "Co to są jagody maqui"