Lucuma to niezwykły owoc pochodzący z drzew rosnących w rejonach Chile, Peru i Ekwadoru. Jego niezwykły, słodki smak oczarowuje od pierwszego posmakowania. Choć w naszym kraju nie jest jeszcze zbyt dostępny w formie świeżej, to jednak warto po niego sięgnąć nawet w innej postaci. Dlaczego?
- Przede wszystkim warto wiedzieć, że owoce lucumy ze względu na swój wyjątkowy smak mogą stanowić świetną alternatywę dla sklepowych słodyczy, a że do tego są niezwykle zdrowe, więc zapewniamy sobie podwójną korzyść.
- Owoce lucumy zawierają sporo żelaza, błonnika, prowitaminy A, witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu.
- Do najważniejszych właściwości zdrowotnych lucumy możemy zaliczyć:
- wspomaganie procesu odchudzania zaspokajając nasze zachcianki na słodkości
- działanie przeciwgrzybicze
- działanie antybiotyczne
- usprawnianie procesu gojenia ran
- wspomaganie wydalania toksyn z organizmu
- wspomaganie procesów trawiennych
- działanie osłonowe na układ pokarmowy
- silne właściwości antyoksydacyjne
- spowalnianie procesów starzenia się
- wspomaganie diety osób chorych na cukrzycę
- usprawnianie pracy tarczycy
- regulacja ciśnienia krwi
- wzmacnianie kości
- wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- zapobieganie anemii
- Owoce lucumy mogą być stosowane jako słodzik do napojów oraz dodatek do deserów. Dzięki temu, że najczęściej można go znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością w postaci granulatu, jego zastosowanie jako naturalnego słodzika jest niezwykle proste i wygodne.
No Comments do "Co to jest lucuma"