To, co najbardziej kojarzy się ze świętami Wielkiej Nocy to przede wszystkim kolorowe jajka. Najczęściej na nasz stół trafiają jako faszerowane połówki, dodatek do sałatki czy pasta; a gdyby tak tym razem podać je w łódeczkach ze skorupek?
Jaja w skorupkach
Składniki:
6 jajek,
2 łyżki majonezu,
4 pieczarki,
pół pęczka natki pietruszki,
odrobina masła,
pół pęczka szczypiorku,
bułka tarta,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo, studzimy i ostrym nożem przekrawamy na połówki razem ze skorupką. Wydrążamy je delikatnie, a białko z żółtkiem siekamy drobno. Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach i podsmażamy na patelni nieprzywierającej bez oleju. Wystudzić. Następnie do miseczki z farszem jajecznym dodajemy pieczarki, posiekany drobno szczypiorek i natkę, majonez i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku i wypełnić farszem skorupki, a następnie posypać bułką tartą. Smażyć na niewielkiej ilości masła farszem do dołu, aż do zrumienienia.
Awokadowe oczko
Składniki:
4 awokado,
8 jajek,
kilka ‘włosków’ szczypiorku,
kilka plasterków wędzonego łososia,
pieprz, sól.
Przygotowanie:
Awokado myjemy dokładnie i przekrawamy na pół wyjmując pestkę i jeśli potrzeba wydrążyć większą dziurkę, by zmieściło się w nią jajko. Przygotowujemy z folii aluminiowej łódeczki, które utrzymają nasze awokado w pozycji leżącej, a następnie do każdej takiej połówki wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w 160 stopniach przez około 25 minut. Po tym czasie z jednej strony dekorujemy awokado pokrojonym drobno łososiem i posypujemy szczypiorkiem.
Tatar jajeczny z łososiem
Składniki:
2 jaja,
400g łososia wędzonego,
czerwona papryka,
łyżka posiekanych oliwek zielonych,
ogórek świeży,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki posiekanej drobno pietruszki,
2 łyżki posiekanej drobno prażonej cebuli,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Łososia, ogórka, paprykę i ugotowane jajka na twardo drobniutko siekamy. Wrzucamy je do jednej miski, dodajemy oliwę, natkę i cebulkę. Dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do schłodzenia.
Jajka a’la serrano
Składniki:
6 jajek,
6 suszonych pomidorów,
6 plasterków szynki typu serrano,
zioła prowansalskie,
łyżka oliwy,
sól, pieprz,
rzeżucha do dekoracji,
6 silikonowych foremek do muffinek.
Przygotowanie:
Foremki na muffinki smarujemy oliwą, a następnie układamy w nich szynkę tak, żeby utworzyła pełny kubeczek. Posiekane drobno suszone pomidory układamy na dnie szynki i wbijamy jajko. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Gotowe ‘babeczki’ dekorujemy rzeżuchą
No Comments do "Kilka oryginalnych propozycji jak przyrządzić jajka na Wielkanoc"