• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Zdrowy kasztan jadalny

Zdrowy kasztan jadalny

Przez Joanna Zapolska | w Porady dietetyczne | on luty 24, 2016

Kasztanowe szaleństwo już wprawdzie dawno za nami, jednak warto pamiętać, że oprócz tych, z których dzieci robią ludziki istnieją również odmiany jadalne. A ponieważ mają właściwości prozdrowotne warto więc od czasu do czasu w nie zainwestować, bo w większych sklepach są dostępne cały rok. Co nam dają kasztany i jak je przyrządzić?

• Dzięki kasztanom możemy skutecznie zmniejszyć obrzęki, a także wzmocnić ściany naczyń krwionośnych, dlatego warto go stosować przy owrzodzeniach żylakowych, zakrzepowych zapaleniach żył czy stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
• Znakomicie działają jako środek wzmacniający naszą odporność oraz zapobiegający infekcjom.
• Kasztany jadalne dobrze sprawdzają się w okresach bardziej stresujących oraz momentach ogólnego przemęczenia.
• Zbawiennie wpływają na poziom cholesterolu oraz nasze serce.
• Kasztany są również stosowane w kosmetyce, szczególnie w produktach do cery naczynkowej, do przetłuszczających się włosów, czy przy łojotoku.
• Niezawierają glutenu oraz są lekkostrawne (choć dość kaloryczne).
• Można je ugotować (ok. 20 minut, aż do pęknięcia skorupki), upiec (200 stopni, aż do pęknięcia skorupki) albo uprażyć na patelni (ok. 10 minut pod przykryciem). Przed spożyciem należy odczepić łupinę oraz błonkę która okrywa kasztan. Mają smak zbliżony do orzecha. Kiedyś stosowano je jako zamiennik ziemniaka oraz do zup czy przy wypieku chleba. Dziś możemy go np. zamarynować z migdałami i miodem.

Co zawierają kasztany?:
• escynę
• flawonoidy
• cukry
• garbniki
• karotenoidy
• związki kumarynowe
• witaminę C, B1, B2, E
• kwasy polifenolowe
• błonnik
• tłuszcze nienasycone
• białko
• kwas jabłkowy
• lecytynę
• żelazo
• magnez

No Comments do "Zdrowy kasztan jadalny"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO