Te magiczne owoce mają tak szeroką gamę zastosowań, że trudno wymienić wszystkie. Do tego są niezwykle smaczne i posiadają wiele zastosowań w kuchni i domowej apteczce. Ich jedyną wadą jest chyba to, że goszczą u nas tak krótko.
– W owocach malin znajdziemy takie kwasy organiczne jak: jabłkowy, cytrynowy czy salicylowy; oprócz tego pektyny, związki śluzowe, cukry, antyocyjany oraz lotne związki zapachowe.
– W liściach malin zawarte są garbniki, kwasy organiczne, związki żywicowe, flawonoidy oraz sole mineralne. Działają one ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, skutecznie przeciwdziałają biegunce oraz łagodzą bóle miesiączkowe.
– Zarówno owoce jak i liście są nieocenionym lekiem przeciwgorączkowym. Ale warto go stosować również gdy dopadnie nas przeziębienie, angina czy zapalenie oskrzeli. Warto więc zrobić sobie z nich prosty napar: 2 łyżki suszonych malin zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem ok. 15 min. Następnie przecedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
– Na biegunkę najlepszy będzie napar z liści malin, wówczas łyżkę liści zalewamy połową szklanki wrzątku i odstawiamy po przykryciem na ok. 15 minut. Przecedzamy i pijemy 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie.
Łosoś pieczony na malinowo
Składniki: 2 filety z łososia, 50g płatków migdałowych, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Składniki na sos malinowy: 100g świeżych lub mrożonych malin, 60ml białego wina, 1 łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Od łososia odcinamy skórę i doprawiamy go solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i smarujemy oliwą. Odstawiamy na 20 minut. Następnie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i obtoczonego w migdałach łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15min.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Odkładamy kilka malin do dekoracji, a resztę wrzucamy do rondelka i gotujemy. Po zagotowaniu dodać białe wino i gotować 3 minuty na większym ogniu. Następnie dodajemy miód i oliwę, chwilę gotujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 2 łyżeczkami wody. Mieszamy i zagotowujemy. Przecieramy wszystko przez sitko do czystego naczynia. Dorzucamy do niego odłożone do dekoracji maliny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polewamy sosem łososia i podajemy z ryżem.
No Comments do "Zdrowotne właściwości malin"