• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Właściwości patisonu

Właściwości patisonu

Przez Joanna Zapolska | w Porady dietetyczne | on kwiecień 28, 2017

Kiedyś patisony marynowano w niemal każdym gospodarstwie z ogródkiem, a ich smak był niezapomniany. Obecnie, zapewne przez ograniczoną ilość ogródków, stały się egzotyką. Warto jednak do nich wrócić nie tylko dla walorów smakowych, ale również leczniczych. Patisony bowiem zapobiegają wielu schorzeniom i chorobom, a do tego dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników.

 

  • Patisony należą do warzyw z rodziny dyniowatych. Wyglądem przypominają kwiat ze zbyt wyrośniętym środkiem. Istnieje kilka odmian patisonów, które rozpoznać można po kolorze skórki. Mogą być one kremowe, żółte, fioletowe lub jasnozielone i są naprawdę ciężkie, bo jeden patison może ważyć nawet półtorej kilograma.
  • Patisony to bogactwo takich witamin jak: C, B1, B2, PP oraz składników odżywczych: magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, manganu, karotenu, błonnika, luteiny oraz kwasów omega-3.
  • Patisony to przede wszystkim skuteczna broń przeciwko:

– słabej odporności organizmu

– powstawaniu nowotworów

– chorobom serca

– stanom zapalnym

– cukrzycy typu 2

– chorobom oczu

– zbyt wysokiemu ciśnieniu krwi

 

Patisony w kuchni mają naprawdę wiele zastosowań, od zup, sałatek, aż po marynaty. Jeśli więc chcielibyśmy cieszyć się patisonami przez cały rok, wystarczy zamknąć je w słoiczku według poniższego przepisu.

Składniki (na kg patisonów): kilogram patisonów, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, kilka ziaren kolorowego pieprzu, pół łyżeczki soli, łyżka ksylitolu, mała papryka czerwona, korzeń chrzanu, mała marchewka, łodyga kopru, pół szklanki wody, 2 szklanki białego octu winnego.

Przygotowanie: Na początek przygotowujemy zalewę – do garnka z wodą wrzucamy ziela, pieprz, liść laurowy, sól i ksylitol i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dolewamy octu i odstawiamy zalewę do przestygnięcia. W tym czasie patisony sparzamy wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą, osuszamy, kroimy w paski (chyba, że mamy patisony w wersji miniaturowej) i wkładamy do wyparzonych słoików. Następnie do każdego słoika dokładamy po kawałku papryki, kopru, marchewki, chrzanu i zalewamy marynatą. Mocno zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.

No Comments do "Właściwości patisonu"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO