• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

Przez Joanna Zapolska | w Porady dietetyczne | on czerwiec 2, 2017

Maślanka jest u nas napojem dość popularnym, choć często nie wiemy, ani z czego się go wytwarza, ani jakie ma właściwości. Tych zaś ma naprawdę sporo i warto je poznać, by uzupełniać naszą dietę maślanką już całkowicie świadomie. Jakie więc zalety maślanki warto znać?

 

  • Maślanka to fermentowany napój mleczny powstały jako produkt uboczny podczas wytwarzania masła. Jego niezwykłą zaletą jest niskokaloryczność oraz zawartośc wielu cennych dla naszego zdrowia składników, takich jak:

– wapń

– potas

– sód

– lecytyna

– witaminy z grupy B

– magnez

– fosfor

– wysokowartościowe białko

  • Dzięki swojemu składowi maślanka wpływa znacząco na:

– poprawę pamięci

– zapobieganie rozwojowi osteoporozy

– układ krwionośny

– prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

– pracę wątroby

– opóźnianie procesu starzenia

– poprawną pracę metabolizmu

– florę jelit

– utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu

  • Maślanka w kuchni ma szereg zastosowań. Dzięki orzeźwiającemu smakowi można ją pić w stanie ‚surowym’, jednak jest również wdzięcznym dodatkiem do ziemniaków, ciast, koktajli, placków, zup, mięs i ryb.
  • Do maślanki powinni podejść z rozwagą jedynie osoby z nietolerancją laktozy, jednak w wielu przypadkach jest ona przez nie lepiej przyswajana niż bezpośrednio z mleka. Dzieje się tak ze względu na zawartość w maślance bakterii fermentacji mlekowej.

No Comments do "Właściwości maślanki"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO