• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Sezon na bób, czyli z czym to się je

Sezon na bób, czyli z czym to się je

Przez Joanna Zapolska | w Przepisy dietetyczne | on lipiec 27, 2018

Wartości odżwyczych bobu nie da się przecenić, dlatego warto już teraz jeść go jak najczęściej. Aby ułatwić sprawę i pokazać jak w łatwy i smaczny sposób wprowadzić go do naszej diety wybraliśmy dla Was kilka przepysznych przepisów.

 

Hummus z bobu

 Składniki:

2 i 1/2 szklanki bobu,

2 ząbki czosnku,

pół szklanki płynnej pasty tahini,

starta skórka z połowy cytryny,

ćwierć szklanki soku z cytryny,

garść mięty,

3 łyżki zimnej wody,

oliwa z oliwek,

sól.

 

Przygotowanie:

W większym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy bób i gotujemy około 3 minut, następnie dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy jeszcze kilka minut, aż bób zmięknie. Bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą, a następnie umieszczamy go w misce z zimną wodą, aż całkiem ostygnie. Dalej obieramy każde ziarenko i przekładamy do miski razem z czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Blendujemy całość do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodajemy 3 łyżki wody i dalej blendujemy, aż masa stanie się puszysta. Solimy do smaku i przekładamy do miseczki; skrapiamy oliwą, posypujemy listkami mięty i skórką cytrynową.

 

Bób z fetą

 Składniki:

pół kilograma bobu,

pół kilograma fety,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki kaparów,

2 małe cebulki,

mała cebula czerwona,

zioła prowansalskie,

pieprz, sól,

4 łyżki oliwy z oliwek.

 

Przygotowanie:

Bób ugotować w dużej ilości osolonej wody. W międzyczasie miażdżymy czosnek, a cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek, oliwę i zioła mieszamy ze sobą, a fetę kroimy w kostkę. Gdy bób będzie miękki odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy, a następnie mieszamy z zalewą czosnkową i cebulą. Przekładamy na talerz i posypujemy fetą, całość skrapiamy oliwą i dekorujemy kaparami.

 

Bób z kurczakiem

 

Składniki:

20 dag bobu,

2 jajka,

4 filety z kurczaka,

75g parmezanu,

kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach,

20 dag makaronu penne,

25 dag sałaty lodowej,

6 łyżek oliwy,

4 łyżki octu balsamicznego,

2 łyżki mąki,

sól, pieprz.

 

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy i przekładamy do miski razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami, ugotowanym wcześniej makaronem i porwaną na kawałki sałatą. Ocet łączymy z czterema łyżkami oliwy i doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy warzywa. Filety myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, a następnie panierujemy w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a na koniec w parmezanie. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron, aż do zrumienienia. Podajemy razem z wcześniej przygotowaną mieszanką warzyw.

No Comments do "Sezon na bób, czyli z czym to się je"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO