• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Przepisy z rabarbarem

Przepisy z rabarbarem

Przez Joanna Zapolska | w Przepisy dietetyczne | on lipiec 23, 2018

Sezon rabarbarowy trwa, dlatego warto wykorzystać go w pełni, bo to źródło wielu cennych witamin i oczywiście wspaniałego smaku. Można go chrupać na surowo, albo wyczarować z niego smakowite cuda. Oto kilka prostych przepisów.

 

Ciasto z rabarbarem

 

Składniki:

4 łodygi rabarbaru,

1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej,

1/2 szklanki ksylitolu,

3 jajka,

pół szklanki oleju kokosowego,

łyżeczka proszku do pieczenia,

aromat śmietankowy

 

Przygotowanie:

Z rabarbaru usuwamy twarde włókna i kroimy na cienkie plasterki. Jajka miksujemy z ksylitolem, następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej z aromatem. Dorzucamy rabarbar i mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch układamy kilka sztuk rabarbarowych plasterków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do suchego patyczka.

 

Rabarbarowy koktajl

 

Składniki:

25 dag rabarbaru,

25 dag truskawek,

łyżka ksylitolu,

150ml mleka kokosowego.

 

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w cienkie plasterki i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w 180 stopniach aż do miękkości. Następnie studzimy i blendujemy z resztą składników.

 

Mus rabarbarowy (do naleśników i kanapek)

 

Składniki:

1 kg rabarbaru,

2 łyżki ksylitolu

 

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i obieramy z twardych włókien, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Przerzucamy do garnka i dodajemy ksylitol, dusimy na małym ogniu co jakiś czas dolewając odrobinę wody, aż rabarbar się rozpadnie, a woda odparuje. Co jakiś czas mieszamy. Po ostygnięciu przekładamy mus do słoiczków.

 

Chleb nadziewany rabarbarem

 

Składniki:

4 łodygi rabarbaru,

4 kromki chleba razowego (grubość około 3cm),

mały banan,

2 jajka,

łyżeczka miodu,

1/2 łyżki ksylitolu,

szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej,

oliwa,

jogurt naturalny.

 

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy z twardych włókien i kroimy na 2cm kawałki, przerzucamy na małą patelnię, posypujemy ksylitolem i dodajemy 3 łyżki wody. Dusimy pod przykryciem, aż zmięknie i studzimy. W międzyczasie banana miksujemy z jajkami, gałką i cynamonem. Z jednej strony każdej kromki wydrążamy płaskie kieszonki (tak aby nie przebić się na drugą stronę) i układamy w nich rabarbar, a następnie stroną bez rabarbaru maczamy je w masie bananowej i układamy na patelni z rozgrzaną oliwą. Polewamy je po wierzchu resztą masy bananowej i smażymy z obu stron po 3 minuty. Gotowe chlebki smarujemy miodem i polewamy jogurtem.

No Comments do "Przepisy z rabarbarem"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO