• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Pierzga

Pierzga

Przez Joanna Zapolska | w Porady dietetyczne | on czerwiec 15, 2016

Jeśli choć raz byliśmy w profesjonalnym sklepie pszczelarskim, na pewno zauważyliśmy, że oprócz tradycyjnego miodu można tam dostać również tzw. pyłek pszczeli. Co to takiego i czym różni się od zwykłego miodu?

 

Otóż pyłek pszczeli, czyli inaczej pierzga to niezwykle misterna robota małych pszczółek. Proces jej tworzenia długi, ale warty zachodu, bo rezultaty są naprawdę zdumiewające. Przede wszystkim, żeby powstała pierzga najpierw pszczoły muszą zebrać kwiatowy pyłek i zanieść go do ula. Tam następuje dalszy proces rozdrabniania, zwilżania śliną i ubijania, aby taki ‚zbitek’ mógł rozpocząć fermentację mlekową. Na zimę zaś są one zalewane przez pszczoły miodem w celu ochrony przed zepsuciem.

 

Jedną z najważniejszych w tym procesie czynności jest zwilżanie pyłku kwiatowego śliną pszczoły. Zawiera ona bowiem szczególne enzymy, które w przyrodzie nie są spotykane nigdzie indziej. Jednak w procesie tym pyłek pszczeli wzbogacony zostaje nie tylko w enzymy trawienne pszczoły, ale również inhibiny, kwasy organiczne, witaminy: K, E i B oraz w miód. Dlatego też jest to chyba najwyżej ceniony z produktów pszczelich dostępnych na rynku.

 

Oprócz wyżej wymienionych pyłek bogaty jest w: białko, kwas mlekowy, cukry, witaminy (A, z grupy B, C, D, E, K, PP i H), sód, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen oraz takie enzymy jak: laktaza, lipaza, pepsyna, trypsyna, kataliza, inwertaza. Dzięki tak bogatemu składowi leczenie pierzgą jest znacznie krótsze niż zwykłym miodem, a dawkowanie jest znacznie mniejsze.

 

Na co pomaga pierzga?

  • Działa wzmacniająco (szczególnie na naczynia krwionośne), tonizująco, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie
  • Poprawia nasze samopoczucie, sprawność fizyczną i umysłową, apetyt oraz procesy trawienne, czuwa nad naszym snem oraz równowagą psychiczną, uzupełnia żelazo w organizmie

 

Jeśli chcemy więc zachować dobre zdrowie warto jeść pierzgę profilaktycznie. Zaleca się jedną łyżeczkę dwa razy dziennie. Przeciwwskazania obejmują jedynie osoby z chorobami nowotworowymi oraz uczulone na produkty pszczele. Jeśli jednak mamy stwierdzone inne choroby warto dawkowanie pierzgi skonsultować wcześniej z lekarzem.

No Comments do "Pierzga"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO