• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Mazurek w kilku odsłonach

Mazurek w kilku odsłonach

Przez Joanna Zapolska | w Przepisy dietetyczne | on kwiecień 12, 2017

Choć mazurek to w zasadzie podstawa na Wielkanocnym stole, to jednak coraz częściej sięgamy po te ze sklepu. Warto jednak choć raz podejść do sprawy tradycyjnie i przygotować go samemu, co z pewnością docenią nie tylko goście, ale również nasze ‚boczki’. W końcu, gdy sami gotujemy wiemy przynajmniej co wkładamy do garnka! Poniżej więc znajdziecie kilka nietuzinkowych i prostych pomysłów na mazurek w domowym wykonaniu.

 

Lekki mazurek migdałowy

Składniki: 250g mąki pełnoziarnistej, 450g ksylitolu, 450g migdałów bez skórki i trochę płatków migdałowych do dekoracji, 2 białka, 3 krople olejku migdałowego.

Przygotowanie: 2/3 migdałów mielimy i ucieramy z połową ksylitolu, dodajemy białka, mąkę i olejek, mieszamy dokładnie łyżką. Resztę migdałów siekamy i łączymy dokładnie z masą. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, aż ciasto przybierze jasnobrązowy kolor. Po upieczeniu posypujemy płatkami migdałowymi.

 

Mazurek owsiany

Składniki: 250g płatków owsianych, 200g ksylitolu, 50g mąki pełnoziarnistej, 4 jajka + 2 białka, 50ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki pestek słonecznika.

Przygotowanie: Płatki owsiane przyrumieniamy na suchej patelni, a następnie dodajemy 50g ksylitolu. Smażymy aż do rozpuszczenia ksylitolu ciągle mieszając. W misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, dorzucamy płatki owsiane i pestki słonecznika. Mieszamy dokładnie. W drugiej miseczce roztrzepujemy 4 jajka i łączymy je z mlekiem, a następnie przelewamy je do miski z sypką mieszanką. Ponownie dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy masę dociskając ją lekko do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Studzimy ciasto, a w tym czasie przygotowujemy polewę. 150G ksylitolu rozpuszczamy w 50ml gorącej wody. Białka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy zrobiony wcześniej syrop, miksujemy na gładką masę. Na ostudzone ciasto równomiernie rozprowadzamy polewę i dekorujemy według uznania.

 

Mazurek cytrynowy

Składniki:

Na ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej, łyżeczka ksylitolu, 225g zimnego masła, łyżeczka soli, 4 łyżki zimnej wody.

Na nadzienie: 3 cytryny, 75g masła, 75g cukru pudru z ksylitolu, 3 jajka.

Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy ksylitol i sól, a na koniec pokrojone w kostkę masło i zagniatamy widelcem (lub malakserem). Następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do folii i trzymamy w lodówce około godziny. Po tym czasie odrywamy tyle ciasta, by starczyło nam na zrobienie 2cm boków mazurka, a resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Doklejamy 2 centymetrowe paski boków i wstawiamy formę jeszcze na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.

Gdy ciasto się piecze ścieramy skórkę z trzech cytryn, a następnie wyciskamy z nich sok. W garnku doprowadzamy do wrzenia niewielką ilość wody, a następnie zmniejszamy ogień na minimalny i na garnek stawiamy drugi mniejszy, lub żaroodporną miskę do której wkładamy wszystkie składniki potrzebne do nadzienia, czyli sok z cytryn, startą skórkę, cukier puder i jajka. Mieszamy cały czas aż masa zgęstnieje. Uważajmy, aby nie doprowadzić masy do wrzenia, bo wówczas jajka się zetną. Gdy już jest gotowa, masę studzimy i wykładamy na upieczone ciasto do mazurka. Dekorujemy według uznania.

No Comments do "Mazurek w kilku odsłonach"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO