• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Lista najważniejszych witamin i minerałów oraz produktów w których je znajdziemy

Lista najważniejszych witamin i minerałów oraz produktów w których je znajdziemy

Przez Joanna Zapolska | w Porady dietetyczne | on październik 10, 2015

O tym, że codziennie organizm potrzebuje odpowiedniej ilości witamin i minerałów wiemy na pewno. Jednak czy wiemy, które witaminy i minerały są dla nas najważniejsze i gdzie je znajdziemy? Poniżej najważniejsze informacje o nich w pigułce.

  1. Witamina A – odgrywa kluczową rolę w kwestii odporności, prawidłowego funkcjonowania rogówki oka czy kwestiach rozrodczych. Jednym z najlepszych źródeł witaminy A są ziemniaki, ich stężenie w jednym średniej wielkości ziemniaku jest tak duże, że pokrywa pięciokrotnie nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Znakomitym jej źródłem jest również: szpinak, ryby, wątroba, marchew czy jaja.
  2. Witamina B6 – stabilizuje poziom cukru we krwi, wytwarza przeciwciała dzięki którym zwalczamy różne choroby, w znacznym stopniu wpływa na nasz metabolizm. Dzięki rybom, drobiu, fasoli, ciecierzycy czy wątrobie wołowej mamy jej w organizmie pod dostatkiem.
  3. Witamina B12 – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, chroni przed anemią jak również jest istotnym elementem podczas tworzenia czerwonych krwinek i DNA. Najwięcej jej mają gotowane małże, dalej pstrąg, łosoś, tuńczyk czy wątroba wołowa. Można też ją spotkać jako dodatek do niektórych płatków śniadaniowych.
  4. Witamina E – czyli witamina młodości jest silnym przeciwutleniaczem, wspomaga naszą odporność, wpływa na funkcję naczyń krwionośnych i krzepliwości krwi. Najbogatszy w tę witaminę jest olej z kiełków pszenicy, mozna go jednak znaleźć również w pestkach słonecznika czy migdałach.
  5. Witamina C – jest nieocenionym antyoksydantem, który wpływa na metabolizm białek czy syntezę neuroprzekaźników oraz wiele innych procesów fizjologicznych. Warto więc często sięgać po czerwoną paprykę, pomarańcze, kiwi, brukselkę czy brokuły.
  6. Witamina D – niezbędna dla prawidłowego wzrostu kości ponieważ wspomaga wchłanianie wapnia; wspomaga naszą odporność, zmniejsza stany zapalne i wpływa na wzrost komórek. To co najlepsze to: łosoś, makrela czy miecznik (czyli wszelkie tłuste ryby), olej z wątroby dorsza. Popularnie dostarczane również z mlekiem, jogurtem, płatkami śniadaniowymi czy sokiem pomarańczowym.
  7. Witamina K – jest kluczowym składnikiem podczas procesu krzepnięcia krwi. Znajdziemy je w: zielonoliściastych warzywach, rzepie, burakach, gorczycy.
  8. Wapń – wzmacnia kości i zęby, wpływa również na stan naczyń krwionośnych, łączność komórkową, wydzielanie hormonów i funkcjonowanie mięśni. Najlepsze produkty to: jogurt naturalny, kapusta czy zboża.
  9. Kwas foliowy – szczególnie ważny dla prawidłowego rozwoju płodu, pomaga również przy budowie nowych tkanek. Najbogatsze źródła to: ciemnozielone warzywa liściaste, orzechy, owoce, szpinak, produkty mleczne.
  10. Żelazo – dzięki niemu nasz organizm jest lepiej dotleniony, wpływa również na wzrost komórek. Dużo jest go w mięsie, rybach i drobiu, soczewicy czy fasoli.
  11. Magnez – utrzymuje funkcje mięśni, nerwów oraz mocne kości; zachowuje stały rytm serca. Najbogatszym źródłem magnezu są nieprzetworzone otręby pszenne, orzechy nerkowca, migdały, szpinak.
  12. Niacyna – pomaga w konwersji żywności na energię, w pracy układu pokarmowego, nerwów oraz skóry. Niezastąpionym źródłem niacyny są suszone drożdże, masło orzechowe czy orzeszki ziemne. Zawierają ją również wątróbka z kurczaka i wołowina.
  13. Kwasy tłuszczowe Omega-3 – szczególnie korzystnie wpływają na pracę mózgu oraz zmniejszają stany zapalne. Najbogatsze źródła to: oleje roślinne, zielone warzywa, nasiona i orzechy, ale też tłuste ryby.
  14. Potas – jest niezbędnym składnikiem do kontroli aktywności elektrycznej serca; wspomaga również budowę białek i mięśni. Powinniśmy przede wszystkim jeść: ziemniaki, koncentrat pomidorowy, buraki, drób i ryby.
  15. Selen – zapobiega chorobom przewlekłym, reguluje czynności tarczycy oraz systemu immunologicznego. Najpewniejszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie.
  16. Cynk – odgrywa znaczącą rolę w funkcjonowaniu systemu immunologicznego, jest również ważnym składnikiem dla zmysłu smaku i zapachu. Powinniśmy więc jeść: ostrygi, drób, czerwone mięso, kraby

No Comments do "Lista najważniejszych witamin i minerałów oraz produktów w których je znajdziemy"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO