• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Kulebiak

Kulebiak

Przez Joanna Zapolska | w Przepisy dietetyczne | on grudzień 23, 2017

Kulebiak w oryginale wyglądem przypomina wielki pieróg i najczęściej jest faszerowany mięsem albo w wersji wigilijnej kapustą z grzybami. Współcześnie bardziej przypomina roladę, ale jego smak jest równie wyśmienity, bo kto by nie lubił kulebiaka? Oto kilka pysznych pomysłów jak go wykonać, by podbił podniebienia wszystkich świątecznych gości.

 

Kulebiak w cieście drożdżowym

 

Składniki: 3 szklanki mąki, 50g drożdży, 2 łyżki masła, szklanka mleka, 2 żółtka, 1 białko, łyżka ksylitolu, 50g oleju rzepakowego, łyżeczka soli, 30 dag pieczarek, 45 dag kapusty kiszonej, 2 cebule, sól, kminek.

 

Przygotowanie: Kapustę gotujemy we wrzątku około pół godziny, następnie odcedzamy. W międzyczasie na maśle szklimy cebulę i dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smażymy aż będą miekkie, a woda odparuje i dorzucamy odcedzoną kapustę. Mieszamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem.

W misce drożdże zasypujemy ksylitolem i czekamy, aż się rozpuszczą. Dalej dodajemy do nich żółtka, odrobinę soli i mieszamy. Dolewamy ciepłe mleko, olej oraz wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Następnie formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do miski, a tą z kolei do większego garnka z ciepłą wodą. Przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Kiedy ciasto urośnie wówczas przekładamy je na stolnicę, dzielimy na pół i z obu połówek  rozwałkowujemy dwa okrągłe placki. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jeden placek, nakładamy na niego farsz i przykrywamy drugim plackiem. Zostawiamy do wyrośnięcia, a następnie smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy odrobiną soli i kminku. Wstawiamy do pieczenia na godzinę w 180 stopniach.

 

Kulebiak mięsny w cieście francuskim

 

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 30 dag mięsa mielonego, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, mała cebula, jajko, białko, pół łyżeczki tymianku, sól, pieprz, kilka rozdrobnionych orzechów włoskich

 

Przygotowanie: Kukurydzę i groszek rozdrabniamy, dodajemy do nich mięso, drobno posiekaną cebulkę i przyprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

Ciasto rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i w poprzek ciasta nakładamy farsz. Następnie nacinamy boki ciasta w niezbyt grube paski i zakładamy je na farsz w formie przeplatanki tak, by cały farsz został przykryty. Wierch ciasta smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy orzechami, a następnie zapiekamy około 40 minut w 200 stopniach.

 

Zdjęcie: Designed by Freepik

No Comments do "Kulebiak"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO