• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Kilka prostych przepisów na zdrowe sosy do makaronów i kaszy

Kilka prostych przepisów na zdrowe sosy do makaronów i kaszy

Przez Joanna Zapolska | w Przepisy dietetyczne | on maj 23, 2017

Często, gdy jesteśmy zmęczeni marzy nam się, żeby obiad sam się ugotował. Niestety często sięgamy wówczas po szybkie ‚gotowce’, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warto więc znać takie przepisy na pyszne dania, które praktycznie same się gotują. Należą do nich przede wszystkim makarony oraz kasza z dodatkiem smakowitego sosu. Oto kilka przepisów na takie błyskawiczne sosy.

Do makaronu:

1. Sos italiana

Składniki: pomidory w puszce, tuńczyk w sosie własnym, mała cebula, pół papryki czerwonej, 12 oliwek zielonych, sól, pieprz, bazylia i oregano, 3 łyżki oliwy.

Przygotowanie: Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na patelni z oliwą, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy pomidory razem z zalewą i dusimy około 10 minut na niewielkim ogniu. Dalej dorzucamy odsączonego tuńczyka i pokrojone w kostkę oliwki. Dusimy jeszcze kilka minut i na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem i startym żółtym serem.

2. Sos na słono

Składniki: opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku, opakowanie sera typu feta, mała cebula, pieprz, 3 łyżki oliwy.

Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na oliwie i dorzucamy szpinak. Dusimy pod przykryciem aż do rozmrożenia lub zwiędnięcia liści oraz miękkości cebulki. Następnie dodajemy rozdrobniony ser, mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut pilnując, żeby ser się nie zważył. Na koniec doprawiamy pieprzem i podajemy z makaronem.

Do kaszy:

1. Sos grzybowo-śmietanowy

Składniki: opakowanie grzybów leśnych mrożonych, małe opakowanie śmietany 36%, pół cebuli, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego.

Przygotowanie: Cebulkę kroimy drobno i szklimy na maśle w małym rondelku, następnie dodajemy rozmrożone i opłukane grzyby, solimy i podsmażamy około 7 minut. Następnie dodajemy śmietanę (najlepiej wcześniej wyjąć ją z lodówki, by się nieco ogrzała) i mieszamy dokładnie. Gdy temperatura grzybów i śmietany się wyrówna, zdejmujemy rondel z ognia i doprawiamy do smaku.

2. Sos chrzanowy

Składniki: 2 łyżki chrzanu, 2 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki masła klarowanego, sól, pieprz.

Przygotowanie: Na rozgrzane w rondelku masło wrzucamy chrzan i dolewamy śmietany. Następnie dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.

No Comments do "Kilka prostych przepisów na zdrowe sosy do makaronów i kaszy"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO