• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Jesienne sałatki z sezonowych warzyw

Jesienne sałatki z sezonowych warzyw

Przez Joanna Zapolska | w Przepisy dietetyczne | on listopad 24, 2017

Za oknem bardziej niż jesiennie, więc jeśli ktoś sądzi, że sezon sałatkowy właśnie się skończył, powinien mocno zweryfikować swoje przekonania. Teraz właśnie jest dla naszego organizmu bardzo ważny czas, aby skupić całą kuchenną uwagę na sałatki z jesiennych warzyw, bo to prawdziwa bomba witaminowa. A odpowiednio połączone ze sobą składniki dostarczą nie tylko korzyści naszemu zdrowiu i urodzie, ale również wielu niezapomnianych doznań smakowych, do których będziemy tęsknić przez resztę pór roku.

 

Sałatka dyniowa

Składniki: 500g miąższu z dyni, 250g sera owczego, 300g jarmużu bez twardych części, 3 cebule, 100g suszonych pomidorów, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 100g pestek dyni, sól, pieprz.

Przygotowanie: Dynię, pomidory  i jarmuż kroimy w cienkie paski, cebulę w pół-krążki, a pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Następnie rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy dynię i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Dorzucamy jarmuż i dusimy kolejne 2 minuty, po czym dodajemy pomidory i rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy pestki dyni, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serek owczym.

 

Sałatka z pieczonych buraczków

Składniki: większy burak, pół mniejszej dyni, rukola, ser typu feta, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ocet jabłkowy, ziarna słonecznika i sezamu, sól, pieprz, tymianek.

Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, a następnie kładziemy na folii aluminiowej na blaszce, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem, a obok dyni kładziemy zawiniętego w folię umytego buraka. Pieczemy w 200 stopniach. Dynię wyjmujemy po   około pół godzinie (jak będzie miękka), natomiast buraka zostawiamy jeszcze na 15 minut, bo zazwyczaj wymaga nieco więcej czasu. Następnie wyjmujemy buraka i studzimy. Do miski wrzucamy umytą rukolę, dynię i pokrojonego w kostkę buraka oraz fetę. Na suchej patelni prażymy chwilę sezam i słonecznik i dorzucamy do sałatki. Oliwę łączymy z octem a następnie polewamy dressingiem sałatkę. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.

 

Sałatka na zielono

Składniki: 2 cukinie, 2 łodygi selera naciowego, zielona papryka, ząbek czosnku, pęczek mięty, mały jogurt naturalny, sól, pieprz.

Przygotowanie: Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie długie plastry (najlepiej obieraczką do warzyw) i obgotowujemy przez 2 minuty we wrzątku, a następnie odsączamy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, selera w poprzek, a miętę siekamy drobno. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy jogurtem z dodatkiem rozgniecionego czosnku.

 

Sałatka z orzechami

Składniki: 50g orzechów włoskich bez łupiny, awokado, 200g szpinaku, 200g pomidorów, łyżka chilli, łyżka syropu klonowego, 3 łyżki oleju z pestek dyni, 3 łyżki soku jabłkowego.

Na sos: 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy, łyżeczka musztardy dijon, łyżka miodu, sok z połowy cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz.

Przygotowanie: Pomidory kroimy na połówki, awokado bez skóry kroimy w plasterki. Orzechy mieszamy z syropem klonowym i chilli i pieczemy na papierze w 220 stopniach około 5 minut. Studzimy je i lekko siekamy. Składniki sosu mieszamy dokładnie w miseczce. Do płytkiej miski wrzucamy szpinak, pomidorki, awokado i orzechy, a całość polewamy sosem.

No Comments do "Jesienne sałatki z sezonowych warzyw"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO