• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Jakie przetwory warto przygotować na zimę

Jakie przetwory warto przygotować na zimę

Przez Joanna Zapolska | w Przepisy dietetyczne | on lipiec 25, 2018

Chociaż ceny owoców i warzyw nie rozpieszczają nas zanadto, to jednak warto zachować przynajmniej kilka letnich smaków i witamin na okres ubogiej zimy. Oto kilka pomysłów jak zrobić to prosto i pysznie.

 

Pasta z pieczonej papryki i bakłażana

 

Składniki:

8 czerwonych papryk,

2 bakłażany,

główka czosnku,

4 cebule,

2 papryczki chilli,

pół łyżeczki soli,

2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,

pieprz,

4 łyżki oleju.

 

Przygotowanie:

Z papryk odcinamy część z ogonkiem, usuń nasiona i białe błonki, a następnie pokroj na ćwiartki. Rozłóż na blasze (skórką do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia. Z bakłażanami postępujemy analogicznie do papryki i układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem. Trzy cebule obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie układamy obok bakłażana. Na blasze kładziemy jeszcze główkę czosnku w całości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut.

Upieczoną paprykę przekładamy do szklanej miski i szczelnie przykrywamy folią spożywczą, a gdy ostygną obieramy je ze skórki i wrzucamy do melaksera, razem z bakłażanem, cebulą i wyciśniętym w ręce miąższem czosnkowym. Miksujemy na gładką masę.

Papryczki chilli kroimy na połówki i oczyszczamy z nasion, a następnie siekamy drobno, pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę. Chilli z cebulką wrzucamy na rozgrzany olej w średnim garnku i doprowadzamy do zeszklenia (ale nie przypalenia), a następnie dodajemy pastę paprykowo- bakłażanową i gotujemy około 30 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku. Przekładamy pastę do małych słoiczków i pasteryzujemy w piekarniku.

 

Kiszona brukselka

 

Składniki:

1kg brukselki,

kilka plasterków korzenia chrzanu,

kilka łodyg świeżego kopru,

2 ząbki czosnku,

3 ziela angielskie,

sól.

 

Przygotowanie:

Zagotować litr wody z dodatkiem łyżki soli, a w międzyczasie umyć brukselkę, pokroić czosnek w plasterki i umieścić wszystko w dużym słoiku. Następnie zalać solanką i szczelnie zakręcić słoik.

 

Marynowana cukinia

 

Składniki:

2,5kg młodej cukinii,

2 cebule,

liście selera,

ziarenka gorczycy,

łyżka curry,

7 szklanek wody,

1,5 szklanki octu 10%,

1,5 łyżki soli,

2 szklanki ksylitolu.

 

Przygotowanie: 

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w plastry. Wodę zagotować razem z octem, ksylitolem, solą i curry. W międzyczasie do litrowych słoików wyłożyć na dno kilka plasterków cebuli i kilka ziarenek gorczycy, a następnie plastry cukinii, na wierzchu położyć kilka liści selera. Zalać każdy słoik zalewą octową, zamknąć szczelnie słoik i zapasteryzować w piekarniku.

 

Dżem owocowy fit

 

Składniki:

2kg owoców (według uznania),

odrobina wody,

kilka kropel stewii,

8-10 łyżek nasion chia.

 

Przygotowanie:

Do szerokiego garnka wlewamy tyle wody, żeby zakryła dno i umieszczam tam owoce. Gotujemy na malutkim ogniu, aż do puszczenia soków i odpowiedniej miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Następnie dosładzamy stewią, a następnie dodajemy nasiona chia. Zdejmujemy z gazu i dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy w piekarniku.

No Comments do "Jakie przetwory warto przygotować na zimę"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO