• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Jak wpływa na nas portulaka

Jak wpływa na nas portulaka

Przez Joanna Zapolska | w Porady dietetyczne | on maj 25, 2017

Na półkach w księgarniach coraz częściej możemy spotkać propozycje kulinarne z chwastami w roli głównej. Jednym z takich chwastów jest właśnie portulaka, roślina jednoroczna o lekko słonawym smaku. Warto się za nią rozejrzeć, bo może przynieść ze sobą wiele dobrego dla naszego zdrowia.

 

  • Na początek warto zdać sobie sprawę, jak przebogata w wartości odżywcze jest portulaka. To nie tylko skarbnica witaminy C, A oraz z grupy B, ale też manganu, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Jest również bogata w kwasy omega-3.
  • Portulaka, choć z wyglądu niepozorna, to jednak dobroczynnie oddziałuje na nasz organizm, chroniąc nas przed:

– problemami ze skórą

– złym stanem mięśni

– zbyt niskim stopniem uwapnienia kości

– chorobami oczu

– chorobami serca

– cukrzycą typu 2

– zaburzeniami układu nerwowego

– nadciśnieniem

– udarem

– niedoborem tworzenia się czerwonych krwinek

– problemami układu trawiennego i moczowego

  • Portulaka ma szerokie zastosowanie kulinarne. Jej liście przyrządza się podobnie do szpinaku, łodygę zaś jak szparagi. Nadaje się do zjedzenia zarówno na surowo, jak w postaci lekko przetworzonej. Możemy śmiało przyrządzić na jej bazie sałatkę, albo dodać do domowej pasty czy twarożku.

 

Portulaka na śniadanie

 

Składniki: 100g portulaki, 8 przepiórczych jaj, szalotka, ocet balsamiczny, 3 pomidorki koktajlowe, sól, pieprz, oliwa.

 

Przygotowanie: Portulakę myjemy i osuszamy, pomidorki myjemy i kroimy w łódeczki, szalotkę kroimy drobno. Jajka smażymy na oliwie jako sadzone i układamy na wcześniej przygotowanych warzywach. Oprószamy solą, pieprzem i polewamy kilkoma kroplami octu.

No Comments do "Jak wpływa na nas portulaka"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO