Kolorowe sałatki są coraz bardziej popularne dzięki wielu kulinarnym blogom internetowym promującym zdrowe odżywianie, jednak często nasze zdrowe podejście nie obejmuje okresu świątecznego. Dajemy sobie wtedy wolną rękę, by nieco pofolgować i często niestety popadamy w przesadę, za którą płacimy niezbyt dobrym samopoczuciem po świątecznym. Dlaczego jednak nasz świąteczny stół koniecznie musi być przeładowany majonezem, czy innymi nazbyt tuczącymi dodatkami? Wystarczy sięgnąć po przepis jednocześnie pyszny i zdrowy, by cieszyć się świętami bez wyrzutów sumienia.
Sałatka wiosenna
Składniki:
główka sałaty masłowej,
pół główki sałaty lodowej,
ogórek świeży,
pęczek rzodkiewek,
4 łyżki oliwy,
pół szklanki startego parmezanu,
2 łyżki musztardy francuskiej,
łyżeczka musztardy miodowej,
4 łyżki wody, łyżeczka miodu,
pół pęczka koperku,
łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Sałaty opłukujemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórek i rzodkiewki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. W miseczce łączymy ze sobą dwie musztardy, miód, oliwę, sok z cytryny, wodę i posiekany koperek. Sałatę polewamy przygotowanym sosem i posypujemy serem, a następnie dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Sałatka jajeczna
Składniki:
300g zielonej fasolki szparagowej,
4 jajka na twardo,
2 pomidory,
2 łyżki czarnych oliwek,
słoiczek filecików z anchois,
szczypta ksylitolu, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli i ksylitolu, aż będzie lekko miękka. Następnie odcedzamy i odstawiamy na płaskim talerzu do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy pomidory w większą kostkę i kładziemy na lekko ostudzone fasolki. Następnie układamy na nich jajka (obrane ze skorupki i pokrojone w połówki ćwiartek), oraz fileciki anchois. Całość posypujemy połówkami oliwek i skrapiamy odrobiną oleju z anchois. Oprószamy solą i pieprzem.
Sałatka szwajcarska
Składniki:
200g żółtego sera,
200g szynki konserwowej,
6 ogórków konserwowych,
łyżka majonezu,
łyżka jogurtu naturalnego,
natka pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ser, szynkę i ogórki kroimy na paseczki, dodajemy do nich posiekaną natkę. W kubeczku łączymy ze sobą majonez z jogurtem i dolewamy do reszty składników. Łączymy dokładnie, a następnie doprawiamy do smaku.
No Comments do "Fit sałatki na świąteczny stół"