• Opening Hours

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Contact

    Let's Keep In Touch!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    LEAVE A COMMENT

    Sending your message. Please wait...

    Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

    There was a problem sending your message. Please try again.

    Please complete all the fields in the form before sending.

Zasady zdrowego grillowania + przepisy

Zasady zdrowego grillowania + przepisy

By Joanna Zapolska | In Dietary advice, Diet recipes | on June 29, 2017

Grill to już niemal nieodłączny element wakacji zarówno podczas wakacyjnego wyjazdu, jak i we własnym ogródku. Niestety w dalszym ciągu popełniamy wiele błędów podczas przyrządzania tego typu posiłków, co może negatywnie odbić się nie tylko na naszym zdrowiu, ale i figurze. Co więcej najczęściej na nasz ruszt trafia mięso, co niekoniecznie zbawiennie wpłynie na naszą sylwetkę. Oto kilka pomysłów jak mądrze i zdrowo rozpocząć grillowanie.

 

  1. Na początku musimy pamiętać, że mięso mięsu niezbyt równe. Niestety najczęściej przez nas grillowane są tłuste kiełbasy (ok. 210 kcal), karkówka (100g ok. 300 kcal) czy boczek (100g ok. 400kcal). Oczywiście nasze wybory są podyktowane albo preferencjami osób z którymi grillujemy, albo zwyczajnym przyzwyczajeniem. Istnieją jednak mięsa które można grillować bez większych wyrzeczeń i to naprawdę bardzo smacznie, a do tego ich kaloryczność na 100g nie przekracza zazwyczaj 100 kcal. Należą do nich przede wszystkim:
  • drób
  • ryby
  1. Jeśli już wybraliśmy swoje grillowe menu warto teraz prześledzić sam proces ich produkcji. Przede wszystkim musimy pamiętać, żeby wystrzegać się gotowych zalew do przyprawiania mięs i ryb, które nie należą do najzdrowszych. Dużo korzystniej jest samemu przygotować mieszankę ziołową którą natrzemy mięso przed grillowaniem.
  2. Kolejna zasada o której warto pamiętać, to używanie tacki przeznaczonej na grillowanie. Musimy bowiem pamiętać, że stykanie się mięsa z przypalonymi resztkami z poprzedniego grilla, które odkładają się na naszym grillu są dla naszego zdrowia bardzo szkodliwe. Co więcej starajmy się grillować uważnie i nie doprowadzać do zwęglenia grillowanego jedzenia. Zjadanie takich czarnych naleciałości może znacząco wpłynąć na rozwój niektórych chorób.
  3. Równie ważne jest oczywiście to na czym grillujemy. Często chcąc nieco zaoszczędzić wybieramy tańsze zamienniki brykietu, a to niestety nie wpływa korzystnie na przygotowywane potrawy.

 

Grillowany szaszłyk z łososia

Składniki: 200g łososia (najlepiej w kawałku, aby móc go pokroić w kostkę), papryka (żółta, zielona i czerwona), pomidorki cherry, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki jogurtu greckiego, sok z cytryny, sól, pieprz, ksylitol.

 

Przygotowanie: Łososia i papryki kroimy w kwadraty i nabijamy po kolei na patyk do szaszłyków dorzucając pomidorki. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny. W małej miseczce mieszamy jogurt z rozgniecionym czosnkiem, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i ksylitolu (można również doprawić swoimi ulubionymi ziołami). Szaszłyki grillujemy i podajemy z przygotowanym sosem.

 

Kotleciki drobiowe z dodatkami

Składniki: pierś z kurczaka, papryka (żółtka, zielona, czerwona), pomidorki cherry, pieczarki, cukinia, sól, mieszanka ulubionych ziół, olej z pestek winogron.

 

Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kotleciki i delikatnie ubijamy. Osalamy i obtaczamy w mieszance ziół z dodatkiem oleju z winogron. Pozostawiamy na dwie, trzy godziny  przed grillowaniem. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, cukinię na cienkie krążki, a paprykę w paseczki. Wszystkie składniki porcjujemy (jeden kotlecik i zestaw warzyw) i zawijamy każdą porcję w folię aluminiową. Grillujemy i podajemy z dietetycznym sosem.

 

Pstrąg z grilla

Składniki: wypatroszony pstrąg, ząbek czosnku, 1/3 pęczka natki pietruszki, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny.

 

Przygotowanie: Pstrąga dokładnie myjemy, usuwamy oczy i łuski. W środku smarujemy go oliwą z rozgniecionym czosnkiem, przyprawiamy pieprzem i solą i dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Po wierzchu skrapiamy sokiem z cytryny. Zawijamy go w folię i pieczemy na ruszcie około 40 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.

No Comments to "Zasady zdrowego grillowania + przepisy"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO