• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Dlaczego warto jeść klementynki?

Dlaczego warto jeść klementynki?

Przez Joanna Zapolska | w Porady dietetyczne, Przepisy dietetyczne | on kwiecień 22, 2017

Klementynki to chyba najbardziej popularna odmiana mandarynek w naszym kraju. Z pewnością nie bez znaczenia jest tutaj niezwykła łatwość ich obierania, bo klementynki, to właśnie te, które można obrać praktycznie w dwóch ruchach. Do tego są one znacznie ciemniejsze niż zwykłe mandarynki i w zasadzie bezpestkowe, a wszystkie te plusy z pewnością wynikają z faktu, że klementynki są krzyżówką mandarynki z pomarańczą. Dlaczego warto po nie sięgać?

 

  • Klementynki to z pewnością wartościowe źródło witamin C, z grupy B, A, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, sodu i błonnika.
  • Ze względu na swój skład mogą okazać się niezwykle pomocne dla:

– prawidłowej pracy układu nerwowego

– prawidłowego ukrwienia mózgu

– zmniejszenia ryzyka choroby Alzheimera

– ochrony przed zbyt wczesnym starzeniem

– usprawnienia pamięci i koncentracji

– lepszego snu

– polepszenia nastroju

– prawidłowego rozwoju płodu

– utrzymania prawidłowego poziomu obu cholesterolów

– wspomagania pracy serca

– utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi

– ochrony przed udarem mózgu, cukrzycy oraz otyłości

– lepszej krzepliwości krwi

– lepszego nawilżenia skóry

– piękniejszych włosów

 

Ciasto klementynkowe

 

Składniki: 5 klementynek, 7 jajek, 300g zmielonych migdałów, 260g ksylitolu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Przygotowanie: Klementynki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Następnie odlewamy wodę, studzimy owoce, usuwamy ogonki i kroimy na ćwiartki, a potem miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę składników i krótko miksujemy. Formę do ciasta (ok. 24cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, a następnie pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę, do ‚suchego’ noża. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.

No Comments do "Dlaczego warto jeść klementynki?"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO