• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Dekoracje świąteczne bez cukru

Dekoracje świąteczne bez cukru

Przez Joanna Zapolska | w Przepisy dietetyczne | on marzec 28, 2018

Święta Wielkanocne tuż tuż, tak więc przygotowania do wypieków trwają i choć z samym pieczeniem zdrowych przysmaków nie ma aż takiego problemu, to jednak kiedy dochodzi do ich dekoracji, często sięgamy po sklepowe kolorowe wyroby. Niestety nie tylko nie są tanie, to jeszcze do tego zdecydowanie nie służą naszemu zdrowiu. Warto więc pomyśleć o dekoracji w wersji fit, która nie dostarczy nam zbędnych kalorii, a będzie wyglądała równie kolorowo i uroczo, co gotowiec z półki. Oto kilka pomysłów, jak można stworzyć małe dekoracyjne cuda, bez nadmiaru pracy.

Podstawowym narzędziem do dekoracji większości babeczek i deserów jest oczywiście lukier. A ponieważ święta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z wiosną, czy niezliczoną paletą barw, więc stworzenie kolorowych słoiczków w pysznym lukrem bez dodatku cukru białego to po prostu wymóg konieczny. Aby go skutecznie zrealizować wystarczy, że uzbroimy się w kilka patyczków do szaszłyków (tyle ile kolorów lukru przewidujemy), tyle samo buteleczek po pisakach cukrowych (należy odciąć w nich górny koniec – ten, którego nie używa się do pisania, a następnie  dokładnie je oczyścić), kilka klipsów do papieru, folię spożywczą i kilka małych kubeczków lub miseczek.

 

Do uzyskania ośmiu kolorów potrzebne nam będą:

  • 2 białka jaj
  • barwniki w proszku (najlepiej z ekosklepu)
  • 400g ksylitolu w pudrze

 

Białka ubijamy na puszystą masę, a następnie powoli dodajemy ksylitol mieszając cały czas łyżką, aż uzyskamy konsystencję lukru. Przekładamy po równo do kubeczków, do każdego dodajemy inny barwnik i mieszamy oddzielnymi patyczkami. Nie zapominajmy, by jeden pozostawić bez barwnika (w końcu biały też na pewno się przyda). Gdy jesteśmy już gotowi do przygotowania  konkretnych wzorów (o ile chcemy je zrobić wcześniej, a nie bezpośrednio na wypieku) wówczas owijamy dowolną sztywną deseczkę folią spożywczą, lukry umieszczamy w pisakach, odciętą końcówkę zabezpieczamy klipsem i już możemy przystępować do pracy, wyciskając odpowiedni wzór na folii.

 

W taki sposób, możemy stworzyć bardzo zdrową, kolorową posypkę (wystarczy, że wyciśniemy z pisaków cieniutkie paseczki, a gdy zastygną pokroimy je na mniejsze pałeczki). Co więcej, jeśli wcześniej postaramy się o foremkę do odlewania malutkich jajeczek, wówczas bez problemu będziemy mogli użyć takiego lukru, do stworzenia całej kolekcji lukrowanych pisanek, które ozdobią naszą babę wielkanocną. Jeśli jednak nie uda nam się znaleźć odpowiedniej foremki możemy do tego wykorzystać niektóre orzechy, które mają zbliżony kształt do jajek w wersji mini i po prostu obtoczyć je naszym lukrem.

 

Oczywiście wszyscy wiemy, że lukier to nie wszystko, istnieje bowiem jeszcze nasza stara, dobra czekolada. Polecamy jednak zrobić domową w stylu eko, która nadaje się nie tylko do polania naszych deserów, ale również (kiedy stwardnieje) można ją starkować i zrobić z niej przepyszne dekoracyjne wiórki. Potrzebne nam będą:

 

  • 200g masła kakaowego
  • 6 łyżek mleka
  • szklanka ksylitolu
  • 200g mleka w proszku
  • 4 łyżki kakao dobrej jakości

 

Masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy kakao, mleko i ksylitol. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Gdy trochę ostygnie można stosować jako polewę, a resztę przelać do podłużnej formy i odstawić do stężenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments do "Dekoracje świąteczne bez cukru"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO