• Godziny otwarcia

    Godziny otwarcia:X

    PONIEDZIAŁEK06:30 - 22:30 

    WTOREK06:30 - 22:30

    ŚRODA06:30 - 22:30 

    CZWARTEK06:30 - 22:30 

    PIĄTEK06:30 - 22:30

    SOBOTA08:00 - 21:00

    NIEDZIELA09:00 - 20:00

  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ADDRESSul. Warszawska 79A, 15-201 Białystok
    E-mail: maniacgym@maniacgym.pl

    MANIAC GYM A.B.H. Leszczyńscy s. c.

    Tel: +48 85 740 69 31

    Biuro 737206
    Recepcja 3056179

    Dodaj komentarz

    Wysyłamy Twoją widomość. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odpiszemy jak najszybciej.

    Podczaqs wysyłania widomosci pojawił się problem, proszę spróbować ponownie.

    Proszę wypełnić wypełnić wszystkie pola widomości przed jej wysłaniem.

Co wiemy o okriszu?

Co wiemy o okriszu?

Przez Joanna Zapolska | w Porady dietetyczne | on kwiecień 18, 2017

Orkisz jest odmianą zboża, która w dzisiejszych czasach przeżywa swój renesans. Coraz częściej bowiem jesteśmy zainteresowani tzw. ‚zdrowym’ odżywianiem i poszukując prozdrowotnych alternatyw odnajdujemy właśnie takie perełki jak chociażby zapomniany dotychczas orkisz. Z pewnością warto się nim zainteresować choćby z tego powodu, że ze względu na dotychczasową małą popularność tego zboża, nie zostało ono poddane modyfikacjom genetycznym. Dzięki temu w ogólnej klasyfikacji plasuje się znacznie wyżej niż tradycyjna pszenica.

 

  • Orkisz jest przede wszystkim bogactwem łatwo przyswajalnego białka, witamin A, K, E oraz z grupy B, a także potasu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku, żelaza, sodu i błonnika.
  • Ziarna orkiszu działają prozdrowotnie na wielu płaszczyznach:

– wspomagają naturalną odporność organizmu – zawierają rodanid, który ma działanie naturalnego antybiotyku

– zapobiegają wzdęciom i zaparciom – skutecznie regulując cykl wypróżnień

– redukują poziom ‚złego’ cholesterolu we krwi

– ograniczają działania wolnych rodników – zapobiegają wystąpieniu raka jelita grubego

– zmniejszają ryzyko chorób serca

– wspomagają procesy odchudzające

– kontrolują poziom cukru we krwi

– zapobiegają anemii

– zapewniają lepsze dotlenienie komórek

– usprawniają procesy metaboliczne

– wpływają na wzrost poziomu energii

– regulują pracę układu hormonalnego

Ziarna orkiszu są wykorzystywane przede wszystkim do wypieku pieczywa, a dzięki lekko orzechowej nucie nadają mu wyjątkowy posmak. Z orkiszu produkuje się również płatki oraz kasze, tak więc może mieć ono zastosowanie do praktycznie każdego dania, czy to śniadaniowego, czy obiadowego. W sklepach ze zdrową żywnością z pewnością dostaniemy też orkiszowe makarony, krakersy, wafle, a nawet ciasteczka. Znana i niezwykle smaczna jest również kawa orkiszowa, która będzie z pewnością zdrową alternatywą dla kawy tradycyjnej.

No Comments do "Co wiemy o okriszu?"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
COPYRIGHT ©VISUALPROMO 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED WITH LOVE BY VISUALPROMO